Az oktató adatai

Alap adatok

Kép az oktatóról
Biró György

a település, az élelmezés, a betegellátás hygiénéje; a katonai hygiene speciális kérdései; epidemiológia, mikrobiológia

1928.07.03.
Szolnok
Élő
POTE
Kezdő év
Záró év
Intézmény
Intézet, tanszék
  1. 1975
    1982
    POTE
    Közegészségtani és Járványtani Intézet
Év
Egyetem
Szak
  1. 1952
    BOTE
     
Év
Szak
  1. 1959
    közegészségtan és járványtan
  2. 1969
    üzemorvostan
1959
1978
Év
Egyetem
Megjegyzés
  1. 1975
    POTE
     
Kezdő év
Záró év
Intézmény
Tisztség
  1. 1975
    1982
    POTE Közegészségtani és Járványtani Intézet
    igazgató
Kezdő év
Szervezet
  1.  
    Magyar Táplálkozástudományi Társaság
  2. 1993
    International Union of Nutritional Sciences
  3. 2004
    Österreichische Gesellschaft für Ernährung
  4.  
    Internationale Stiftung für Ernährungsforschung und Ernährungsaufklärung
  5.  
    European Academy of Nutritional Sciences
  6.  
    MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága
  7.  
    Magyar Élelmiszer-higiénikusok Társasága
  8.  
    Egészséges Magyarországért Egyesület
  9.  
    Magyar Higiénikusok Társasága
  10.  
    Magyar Munkahigiénikusok Társasága
  11.  
    Magyar Hidrológiai Társaság
  12.  
    Magyar Mikrobiológusok Társasága
  13.  
    Magyar Orvosképzési és Egészségügyi Oktatási Társaság
  14.  
    Gruop of Nutrionists
Év
Kitüntetés
  1. 1965
    Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata
  2. 1967
    Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata
  3. 1975
    Kiváló Orvos
  4. 1977
    Fodor József-emlékérem
  5. 1978
    Kiváló Munkáért
  6. 1980
    Fegyverbarátság Érdemérem
  7. 1980
    Vöröscsillag Érdemrend
  8. 1980
    Széchenyi-emlékérem
  9. 1987
    Sós József-emlékérem
  10. 1988
    Sigmond Elek-emlékérem
  11. 1992
    Tangl Ferenc-emlékérem
  12. 1999
    Pro Sanitate
  13. 2016
    Batthyány-Strattmann László-díj
1986-tól az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa
Folyóirat
  1. Acta Cardiologica (1994-)
  2. Acta Alimentaria
  3. Élelmiszervizsgálati Közlemények
  4. Egészségtudomány
  5. Honvédorvos
  6. Orvosképzés
Projekt
  1. Környezeti tényezők hatása a dél-dunántúli tájegység lakosságának állapotára (ETT, 1981-1985)
  2. Petőfi-akna személyi állományának komplex kórházi szűrővizsgálata. Bányászok mentális egészségének elemzése. Az üzemi pszichiátriai szolgálat hatékonyságának elemzése (Közegészségtani és Járványtani Intézet, 1981-1985)
  3. Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat (1985-1988)
Leírás
  1. Enterális bakteriophagok szerepe a víz egészségügyi minősítésében. Bp., 1959.

  2. A betegellátás higiénéjéének helyzete és a további fejlesztést meghatározó tényezők a Magyar Néphadsereg csapatainál. Bp., 1978.

  3. Katonai közegészségtan és járványtan. Bp., 1982.

  4. Az éhezéstől az elhízásig. Bp., 1987.

  5. A higiéne jelentősége a megelőzésben. OH, 1988/32. 1683-1688.

  6. Koleszterin kalauz. Bp., 1992.

  7. Az első magyarországi reprezentatív táplálkozási vizsgálat (1985-1988) eredményei. Bp., 1992.

  8. Tápanyagtáblázat, táplálkozástan és tápanyagösszetétel. Bp., 1994. [Társszerk.: Linder K.]

  9. Az evés tudománya. Bp., 1994.

  10. Élelmiszerek az egészségmegőrzésben. Bp., 1997. [Társszerz.: Dworschák E., Zajkás G.]

  11. A szívre egészséges tápanyagösszetételű, "szívbarát" élelmiszerek továbbfejlesztett és bővített kritériumrendszere. Élelmiszervizsgálati közlemények, 2005/1. 3-22.

  12. Nemzetközi tanulmány a sófogyasztás jellemzőiről és csökkentésének gátjairól. Élelmiszervizsgálati közlemények, 2013/4. 184-190.

Leírás
  1. POTE Évk. 1974/75. 17.; 1977/78. 34.

  2. Pécsi T.: Az egészségesebb táplálkozásunkért! Beszélgetés dr. B. Gy. orvosprofesszorral. Élet és tudomány, 1988/11. 326-327.

  3. RÚL III. 96.

  4. TMKK 1988. 61.

  5. KKMg 153.

fotó – PTE

Rövidítésjegyzék