Használati útmutató

Böngészés

A képernyő bal oldalán található karok listájából választva juthatunk a találati listához, amely az adott karhoz tartozó oktatók rekordjait listázza.

A találati lista ugyanilyen formában jelenik meg a keresések eredményeként is. Amennyiben keresés eredményeként jutottunk ide, a bal felső részen látható „Vissza a kereséshez” linkre kattintva a legutolsó keresési beállításunkhoz ugorhatunk vissza.

Az oszlopok neveire kattintva állíthatjuk a lista sorrendjét (pl. a Névre kattintva név szerinti abc rend szerint növekvő, újra rákattintva pedig csökkenő sorrendet kapunk).

A listában szereplő oktatók számát a bal alsó sarokban láthatjuk. Az egy oldalon megjelenő rekordok számát a jobb alsó sarokban tudjuk állítani, az oldalak közt a bal alsó részen található gombokkal lehet lapozni.

A sorok végén jobb oldalt látható kék színű mappa ikonnal tudjuk a részletes adatlapot megnyitni, ahol az oktató teljes rekordját tanulmányozhatjuk.

A bevásárolókocsi ikonnal a rekordokat a „Kosár”-ba gyűjthetjük össze, akár több oldal, több kar, vagy több keresés eredményeit is végigböngészve. A Kosár tartalmát a jobb felső sarokban található kék színű „Kosár” ikonra kattintva tudjuk megnézni, illetve a piros „Ürítés” gombbal lehet kiüríteni. A „Kosár”-ból lehetőségünk van a kiválasztottak rekordokat XML, vagy PDF formában exportálni.

Ha az export gombokat nem a „Kosár”-ból, hanem a találati listán használjuk, akkor a lista összes tétele exportálásra kerül (de maximum 200 db.)

Egyszerű keresés

A nyitó oldal középen található mező segítségével általános keresést futtathatunk, amely az adatlapok teljes tartalmában keresi a megadott karaktersort.

A kereséseket a jobb oldalt található lenyíló menü segítségével korlátozhatjuk egyetlen karra.

Mivel a kereső ilyenkor az oktató teljes adatlapján keres, a találatokat aszerint csoportosítja, hogy az adatlap mely részén találta. A találat helyére kattintva nyílik meg új ablakban az oda tartozó találatokat tartalmazó lista (lásd Böngészés).

Példa: ha „Kislégi”-t írunk a keresőbe, akkor két találatunk lesz, egy találat a nevek között, és egy a fő műveknél. A nevek közt természetesen dr. Kislégi Nagy Dénest találjuk. A fő művek közt pedig Judi István adatlapjára jutunk, ahol a „Kislégi Nagy Dénes a filozófia és a szociológia szolgálatában” c. írását találjuk.

Részletes keresés

A nyitó oldal közepén, az egyszerű keresés szövegablaka alatt található „Részletes kereső” feliratra kattintva érhető el a haladó felhasználók számára készített Részletes kereső. Itt nyílik lehetőség összetett feltételek szerinti lekérdezések összeállítására.

Először válasszuk ki a „Mező neve” feliratú lenyíló menüből azt az adatmezőt, amiben keresni szeretnénk. Annak érdekében, hogy a lista ne legyen kezelhetetlenül hosszú, az egyes összetartozó adatokat csoportosítottunk. Ezeket vastag betű, és a felirat jobb oldalán egy lefelé mutató nyíl jelzi. A feliratra kattintva nyílnak meg a további választási lehetőségek.Először válasszuk ki a „Mező neve” feliratú lenyíló menüből azt az adatmezőt, amiben keresni szeretnénk. Annak érdekében, hogy a lista ne legyen kezelhetetlenül hosszú, az egyes összetartozó adatokat csoportosítottunk. Ezeket vastag betű, és a felirat jobb oldalán egy lefelé mutató nyíl jelzi. A feliratra kattintva nyílnak meg a további választási lehetőségek.

Példa: Ha a születési évre szeretnénk keresni, a mezőlistát megnyitva a vastag betűvel kiemelt „Születési adatok” feliratra kell kattintanunk, ezután láthatóvá válik három újabb lehetőség, melyek közül kiválaszthatjuk a „Születési év”-et.

A következő, eddig „Operátor” feliratú lenyíló menü ekkor megváltozik, és kiválasztásra kerül egy alapértelmezett, az adott mezőhöz legjobban illő lehetőség, pl. évszámok esetén az „Egyenlő”, szövegek esetén a „Tartalmazza”. Ha másik operátorra van szükségünk, a lenyíló menüből válaszhatjuk ki. (Az operátorokról részletesebben lásd lent.)

Példa: Azokra az oktatókra vagyunk kíváncsiak, akik 1900 előtt születtek. A mezők közül ki kell választanunk a „Születési év”-et, az operátort pedig „Kisebb”-re kell állítanunk, majd pedig a keresőmezőbe beírjuk, hogy: 1900.

A harmadik oszlop az esetek többségében egy szöveges keresőmező, ez alól két kivétel van.

(1) Ha a mezők közül a „Főkar”, vagy a „Főkar/egyéb kar” mezőt választjuk, itt egy lenyíló menüt kapunk, ahol ki tudjuk jelölni, hogy melyik karokat szeretnénk bevenni a keresésbe, vagy épp kivenni belőle. (Megj: a „Főkar” azt mutatja, a kötetekben melyik karnál szerepelt az illető. A „Főkar/Egyéb kar” azok közt a karok közt is keres, ahol a Főkarán kívül dolgozott az oktató.)

Példa: Szeretnénk a keresést az Erzsébet Tudományegyetemhez tartozó karokhoz sorolt oktatókra limitálni. A mezők közül kiválasztjuk a „Főkar/egyéb kar”-t, az operátorokból a „Tartalmazza mindet”, és a lenyíló menüben bejelöljük az „ETE” kezdetű karokat.

(2) A másik kivétel az „Egyetemről távozás oka” mező. Itt is tudunk úgy keresni, mint bármelyik szöveges mezőben. Azonban ennél a mezőnél háromféle fix szöveget is használtunk: „nyugdíj”,”halál”, illetve ”aktív”. Ezeket értelemszerűen azoknál az oktatóknál használtuk, akik nem más intézménybe távoztak, hanem a PTE valamely jogelőd-intézményéből mentek nyugdíjba, esetleg halálukig ott tanítottak, vagy még ma is aktívak. Ezeket a fix szövegeket úgy érhetjük el, ha az üres szövegmezőbe kattintunk. Ekkor a mező alatt megjelenik a felsorolt három lehetőség, amelyből kiválaszthatjuk, melyikre szeretnénk keresni.

Összetett keresőfeltételek összeállítására három sor áll rendelkezésünkre. A feltételek közti relációt a sorok közt található logikai ÉS, VAGY, DE NEM kapcsolókkal állíthatjuk.

Példa: Ki szeretnénk keresni azokat az oktatókat, akik a POTE-n dolgoztak, itt is diplomáztak, de nem innen mentek nyugdíjba. Először kiválasztjuk az első mezőt: „Főkar/egyéb kar”. Az operátort változatlanul hagyjuk, és a harmadik oszlopban kiválasztjuk, hogy POTE. A sor alatti logikai műveletet hagyjuk ÉS állapotban. Ezután a második sorban a vastag betűs „Diploma” sorra kattintva megnyíló lehetőségek közül kiválasztjuk a „Diploma: egyetem” mezőt , és a szövegmezőbe beírjuk, hogy „POTE”. A sor alatti logikai műveletet átállítjuk DE NEM-re. A harmadik sorban kiválasztjuk „Egyetemről távozás oka” elnevezésű mezőt, majd a szövegmezőbe klikkelve a megjelenő szövegek közül kiválasztjuk, hogy „nyugdíj”. Kész, klikkelhetünk a Keresés-re.

Operátorok

Az operátorok adják meg, hogy pontosan mit szeretnénk csinálni a megadott keresőkifejezéssel

Számok

Egyenlő – Pontosan a megadott számot keresem.
Pl. 1925-ben született oktató: Születési év – Egyenlő – 1925

Nem egyenlő – Bármilyen adat szerepelhet, kivéve a megadott.
Pl. Nem 1925-ben diplomázott: Diploma:év – Nem egyenlő – 1925

Kisebb, nagyobb – A megadott számnál kisebb, ill. nagyobb értékeket keresem.
Pl. 1945 után diplomázott oktató: Diploma:év – Nagyobb – 1945

Üres – A mezőben nem szerepel adat. (A szövegmezőbe írtaknak nincs jelentősége.)
Pl. Aki nem rendelkezik valamilyen szakvizsgával: Szakvizsga – Üres – *bármi*

Nem üres – A mezőben szerepel valamilyen adat. (A szövegmezőbe írtaknak nincs jelentősége.)
Pl. Aki kapott valamilyen kitüntetést: Kitüntetés – Nem üres – *bármi*

Megj: Egyes mezőknél (Munkahely, Diploma, Egyetemi Tisztség, Kitüntetések, Szakmai szervezeti tagságok) technikai okokból az „Üres” operátor nem úgy működik, ahogy várnánk. Ez megkerülhető, ha a „Nem üres” operátort használjuk DE NEM logikai kapcsolóval.

Pl. Szeretnénk tudni, kik azok a teljes adatbázisban, akik nem viseltek egyetemi tisztséget. Első feltételnek kiválasztjuk a Főkar mezőt, a „Tartalmazza mindet” operátort, és az összes kart bejelöljük. Ezután a sor alatti kapcsolót DE NEM-re állítjuk, és a második feltételben kiválasztjuk az Egyetemi tisztség:tisztség mezőt, és a Nem üres operátort.

Szöveg

Tartalmazza – A megadott szöveg megtalálható a kiválasztott mezőben.
Pl. 1. Az Erzsébet Tudományegyetem orvosi karán diplomázottakat keresem: Diploma:egyetem – Tartalmazza – ETE OK Pl. 2. Az Erzsébet Tudományegyetem bármelyik karán diplomázottakat keresem: Diploma:egyetem – Tartalmazza – ETE

Nem tartalmazza – A megadott szöveg nem szerepel a kiválasztott mezőben.
Pl. Olyanokat keresek, akik nem az Erzsébet Tudományegyetemen diplomáztak: Diploma:egyetem – Nem tartalmazza – ETE

Üres – A kiválasztott mezőben semmilyen adat sem szerepel. (A szövegmezőbe írtaknak nincs jelentősége.)
Pl. Akik nem kaptak kitüntetést: Kitüntetés – Üres – *bármi*

Nem üres – A kiválasztott mezőben szerepel valamilyen adat. (A szövegmezőbe írtaknak nincs jelentősége.)
Pl. Aki rendelkezik bármilyen szakvizsgával: Szakvizsga – Nem üres – *bármi*